Sun, 29/May/2022

Wanneer mag ik praktijkexamen doen voor het rijbewijs?

Om praktijkexamen voor het personenautorijbewijs (B) te mogen doen moet u in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Voor deelname aan zowel het theorie- als het praktijkexamen moet u minimaal achttien jaar zijn. Deze leeftijdsgrens geldt ook voor rijlessen.

Verklaring van rijvaardigheid
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verzorgt in Nederland de rijexamens. Tijdens het examen beoordeelt het CBR of u goed in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Daarbij speelt de veiligheid van uzelf en van anderen een grote rol. Als uw rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen, krijgt u een Verklaring van rijvaardigheid. Uw rijbewijsdocument krijgt u niet van het CBR, maar wordt verstrekt door de gemeente waar u woont. Bij het aanvragen van het rijbewijs bij de gemeente moet u onder meer uw Verklaring van rijvaardigheid en geschiktheid laten zien.

Verklaring van geschiktheid
Het CBR gaat ook na of u lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op uw rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, krijgt u een Verklaring van geschiktheid.

Wanneer u niet in Nederland woont
Als u niet staat ingeschreven in het bevolkingsregister in Nederland is het verstandig om, voordat u met rijlessen begint, informatie in te winnen bij het CBR. Als u niet in Nederland woont, kan aan u namelijk geen rijbewijs worden afgegeven op basis van een in Nederland afgelegd rij-examen.

Bron: Postbus51 


Wat kost autorijles?

Vergelijk rijscholen! Gratis rijschool aanbiedingen, www.studentrijbewijs.nl