Sat, 18/May/2024

Buitenlands rijbewijs

In Nederland geven de gemeenten de rijbewijzen af. Ook voor vernieuwingen kunt u bij de gemeenten terecht. De RDW zorgt voor het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen in Nederlandse. In het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister (CRB) bij de RDW zijn alle afgegeven rijbewijzen en bromfietscertificaten geregistreerd.

Buitenlands rijbewijs in Nederland

Wanneer u over een buitenlands rijbewijs beschikt en u wilt in Nederland aan het verkeer deelnemen met een voertuig moet u rekening houden met het volgende:

Nederlands rijbewijs in buitenland

Wanneer u over een Nederlands rijbewijs beschikt en u wilt in het buitenland aan het verkeer deelnemen met een voertuig moet u rekening houden met het volgende:

  • De geldigheid van uw Nederlandse rijbewijs bij tijdelijk verblijf (minder dan zes maanden) in het buitenland, bijvoorbeeld als toerist of vrachtwagenchauffeur. In dit geval bent u een "bestuurder in internationaal verkeer". In de Europese Unie volstaat uw Nederlandse rijbewijs. U hoeft verder niets te doen. In landen buiten de EU is vaak een internationaal rijbewijs vereist. Dit is een vertaling van het nationale rijbewijs. Het internationale rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB.
  • De geldigheid van een Nederlands rijbewijs bij vestiging in het buitenland. Als u in het buitenland gaat wonen is uw Nederlandse rijbewijs vaak slechts beperkt geldig. U wordt aangeraden om na vestiging contact op te nemen met de instantie die daar de rijbewijzen afgeeft. Deze kan u vertellen wat u moet doen om met een geldig rijbewijs de weg op te gaan. Voor mensen die elders in de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte wonen of gaan wonen is een aparte brochure beschikbaar, Met een geldig rijbewijs in Europa de weg op.
Beginnersrijbewijs

Vanaf april 2002 bestaat het beginnersrijbewijs, een speciale regeling voor iedereen die voor de eerste keer een rijbewijs heeft gehaald. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het beginnersrijbewijs een gewoon rijbewijs. Je mag er overal en wanneer je wilt de weg mee op. Het verschil met vroeger zit in de regels die de overheid aan het bezit ervan stelt. Voor deze beginnende bestuurders gelden in de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere voorwaarden. Wie zich normaal aan de verkeersregels houdt, merkt er niets van. Maar maak je je herhaaldelijk schuldig aan gevaarlijk rijgedrag, dan loop je kans je rijbewijs te verspelen.

Lees meer over buitenlands rijbewijs

   Buitenlands rijbewijs omwisselen
   Gebruik van een buitenlands rijbewijs