Sat, 20/Jul/2024

Het rijbewijs

RijbewijsIedereen die in Nederland woont en met een motorrijtuig (personenauto, bedrijfswagen, bus of motorfiets) de weg op wil, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. De bestuurder moet minimaal 17 jaar oud zijn.

In Nederland worden de rijbewijzen doorgaans afgegeven en vernieuwd door de gemeenten.
De RDW zorgt voor het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen in Nederlandse. In het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister (CRB) bij de RDW staan alle afgegeven rijbewijzen en bromfietscertificaten geregistreerd.

Rijbewijzen worden afgegeven voor het besturen van de volgende categorieën van motorrijtuigen:

Rijbewijs A

Voor motorrijtuigen op twee wielen, met of zonder zijspan of aanhangwagen, met een cilinderinhoud van meer dan 50 cm³. De (door de constructie bepaalde) maximumsnelheid van deze voertuigen bedraagt meer dan 45 km/h.

Rijbewijs B

Voor motorrijtuigen op drie wielen, niet zijnde motorrijtuigen op twee wielen met zijspan, en motorrijtuigen op vier wielen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg, niet ingericht voor het vervoer van meer dan 9 personen (inclusief bestuurder). Binnen deze categorie heeft men ook bevoegdheid voor het besturen van een motorvoertuig met een aanhangwagen. Daarvoor gelden echter twee voorwaarden:
- de aanhangwagen mag totaal (ledig gewicht + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg;
- de aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg, maar in dat geval totaal (ledig gewicht + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan het ledig gewicht van het trekkende voertuig en de combinatie van het geheel mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.
Let op! Bepalend daarbij zijn de gewichten zoals deze staan vermeld op het voor de aanhangwagen afgegeven registratiebewijs of kentekenbewijs.

Rijbewijs C

Voor motorrijtuigen anders dan rijbewijscategorie D, waarvan de maximum toegestane massa meer bedraagt dan 3.500 kg. En de aan dit voertuig gekoppelde aanhangwagens met een maximum toegestane massa van 750 kg.

Rijbewijs D

Voor motorrijtuigen die zijn ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen (exclusief de bestuurder) eventueel met een aanhangwagen als de maximale massa hiervan niet meer bedraagt dan 750 kg.

Rijbewijs E

Voor het berijden van een motorrijtuigen uit de rijbewijscategorieën B, C of D met een andere aanhangwagen dan op grond van dat rijbewijs mag worden voortbewogen.

Bron: RDW

Meer artikelen over het rijbewijs

Het rijbewijs
   Beginnersrijbewijs
   Buitenlands rijbewijs
      Omwisselen
      Gebruik
   Rijbewijs verlengen
   Voorschriften pasfoto
   Rijvaardigheid
   Leeftijdsgrens
   Alcohol en verkeer
      Rijden met glaasje op