Sat, 20/Jul/2024

Theorie dagcursussen

De afgelopen jaren hoor je steeds meer over theoriecursussen. In 2014 zagen we de eerste filmpjes erover op PowNews en inmiddels is het een maandelijks terugkerend onderwerp in de media. Niet alleen het CBR weet zich geen raad met de cursussen, maar ook voor veel aanstaande bestuurders blijft zo een cursus een beetje schimmig. Terecht? In dit artikel vertelt Directgeslaagd, een van de theorie-opleiders uit de branche, hoe het nu zit.

Wat is een theorie dagcursus?

Een eendaagse theoriecursus is erop gericht om je in één dag het theoriecertificaat te laten behalen. Deze cursussen bestaan globaal uit enkele onderdelen. Vaak start je vroeg in de ochtend en volg je klassikaal theorieles met circa 10 tot 30 andere cursisten. Veel opleiders bieden je hierna een lunch aan en in de middag vertrek je naar het CBR. Hier maakt iedereen individueel zijn theorie-examen en wordt je vervolgens teruggebracht naar de cursuslocatie.

Waar is alle ophef dan over?

Theorie dagcursussen staan erom bekend heel examengericht les te geven. Dit wil zeggen dat zij examenkandidaten trainen om het theorie-examen te halen en niet om de verkeersregels te begrijpen. Hiervoor worden veelal ezelsbruggetjes gebruikt. Alhoewel je ook weleens leest dat theorie-opleiders alle examenvragen zouden hebben is dit onzin. Ze kennen weliswaar een hoop vragen maar dit komt gewoon doordat ze dagelijks tientallen cursisten hebben die het examen afnemen. Zo leren ze dagelijks weer iets bij over de examens en de mogelijke vragen die je kunt krijgen.
Ook zijn er diverse filmpjes in het nieuws geweest waarin schelden onderdeel lijkt te zijn van de lesmethode. We willen benadrukken dat niet iedere dagcursus op deze manier werkt. Wij schelden je niet uit en kiezen er heel bewust voor vrijwel geen ezelsbruggetjes te gebruiken. Er zijn dus ook theorie-opleiders die kandidaten gewoon op een begrijpbare manier de verkeersregels uitleggen. Wat een hoop mensen namelijk vergeten is dat er ook theorievragen gesteld kunnen worden tijdens het praktijkexamen.

De voordelen van een dagcursus

  • Meestal slaag je binnen 1 dag voor je theorie-examen
  • Een theoriedocent kan de verkeersregels eenvoudig en begrijpelijk uitleggen.

De Nadelen van een dagcursus

  • Er zijn maar weinig aanbieders die zich richten op het motor theorie-examen.
  • Als je de stof niet voldoende herhaalt kan deze slecht blijven hangen in je langetermijngeheugen.
  • De kosten zijn vrij hoog en liggen tussen de €100,- en €170,-.

Tips bij het kiezen van een dagcursus

Een paar afsluitende tips voor als je zelf besluit een theorie dagcursus te gaan volgen. Maak voor jezelf eerst een keuze bij wat voor soort theorie-opleider je een cursus wilt volgen. Zoals je kon lezen zit er namelijk heel wat verschil in lesmethode. Daarnaast moet je goed op de prijs van de cursus letten. Bij sommige cursussen zitten de kosten van het CBR theorie-examen  bij de prijs inbegrepen en bij andere opleiders niet. Tot slot kan er snel verwarring ontstaan over de 100% slagingsgarantie die theorie-opleiders aanbieden. Een theorie-opleider kan nooit 100% garanderen dat je in 1x slaagt voor je theorie-examen. Bij sommige theorie-opleiders is dit alleen een lokkertje, bij andere mag je net zolang de cursus volgen totdat je geslaagd bent. Vaak moet je wel zelf de kosten voor het CBR theorie-examen betalen. Vraag dus goed na wat je van deze claims mag verwachten voordat je een keuze maakt.