Sun, 29/May/2022

Wat als ik mijn praktijkexamen voor het rijbewijs niet in 4 keer haal?

Als u binnen vijf jaar vier keer bent gezakt voor het CBR-praktijkexamen komt u in aanmerking voor een nader onderzoek. Voor een nader onderzoek kan uw rijschool u aanmelden bij het BNOR in Rijswijk. Hiervoor zijn dezelfde documenten nodig als voor uw CBR-examen.

Het nader onderzoek is niet gemakkelijker dan het CBR-examen. De eisen die het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR) stelt aan uw rijvaardigheid liggen in de wet vast en zijn dezelfde als bij het CBR. Het nader onderzoek begint net als het CBR-examen met een voorgesprek, de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen. Er zijn wel belangrijke verschillen tussen een nader onderzoek en een regulier CBR-examen.

Rustige omgeving en extra tijd
Veel BNOR-kandidaten zijn erg zenuwachtig. Een onderzoek op een van de gebruikelijke examencentra versterkt dit waarschijnlijk. Er heerst daar immers een gespannen 'examensfeer'. Daarom maakt het BNOR gebruik van andere locaties. Meestal is het een rustige plek in een sportcentrum of restaurant. Heel belangrijk is dat er extra tijd beschikbaar is. Daarom duurt bijvoorbeeld een nader onderzoek een kwartier langer dan de CBR-procedure. Deze extra tijd wordt onder meer gebruikt om u op uw gemak te stellen voor en tijdens de rit.

Persoonlijke begeleiding
Bij het nader onderzoek heet de examinator rijvaardigheidsadviseur. Deze ervaren adviseurs weten als geen ander dat nervositeit van grote invloed kan zijn op uw rijgedrag. Zij zullen de spanning zoveel mogelijk trachten te verminderen. In een voorgesprek probeert de adviseur een goed beeld van u en uw mogelijkheden te krijgen. Aan de hand van de vorige uitslag analyseert hij waarmee u bij het voorgaande examen problemen hebt gehad. Het is daarom van belang dat uw instructeur bij het voorgesprek aanwezig is.

Tijdens het rijden doet de rijvaardigheidsadviseur er alles aan om voor u zo gunstig mogelijke omstandigheden te creëren. Zonodig wordt de auto even langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen.

Advies
U krijgt na afloop te horen of u bent geslaagd of niet. Als u bent afgewezen bespreekt de adviseur de resultaten met u en krijgt u advies hoe u uw rijvaardigheid verder kunt verbeteren. Ook bij deze nabespreking stellen wij de aanwezigheid van uw instructeur zeer op prijs. Hij weet dan waar hij extra aandacht aan moet besteden in de volgende lessen.

 

Bron: Postbus51 


Wat kost autorijles?

Vergelijk rijscholen! Gratis rijschool aanbiedingen, www.studentrijbewijs.nl