Sat, 18/May/2024

Last van faalangst? Volg een faalangst rijexamen

Ben je bang om te zakken voor het praktijkexamen van het CBR? Ben je tijdens een examen misschien zo nerveus dat je fouten gaat maken? Het volgen van een cursus faalangst voor je rijexamen is een slimme methode om dit aan te pakken. In dit artikel leggen we je uit hoe dat precies werkt.

Faalangst examen onverminderd populair
Je bent niet de enige die worstelt met faalangst voor het rijexamen. Het is namelijk het moment dat je laat zien aan een deskundige dat je probleemloos de weg op kunt. Soms loopt de spanning van dit moment zo hoog op, dat je vergeet wat je tijdens de rijlessen hebt geleerd en ga je toch fouten maken. Een faalangst rijexamen van het CBR biedt dan uitkomst.

Het faalangst examen voor de auto blijft onverminderd populair, sterker nog, het neemt zelfs toe. Het geeft dus niets als jij je hiervoor aanmeldt. In 2011 legde 2 procent een faalangstexamen af. In 2015 steeg dit percentage naar maar liefst 6 procent. Koploper was de provincie Brabant met een percentage van 9 procent. Groningen lag met 4 procent juist lager dan het landelijk gemiddelde.

Waar is het faalangstexamen voor bedoeld?

Het faalangstexamen is ontwikkeld om jou zonder problemen het rijbewijs te laten halen, zelfs als je last hebt van rij- of faalangst. Het prettige aan dit examen is dat een examinator speciaal is opgeleid om jou te begeleiden op tijdens het examen en adequaat te reageren op jou als persoon. Uiteraard zorgt de desbetreffende examinator ervoor dat jij je helemaal op je gemak voelt in de auto. Tijdens het rijexamen mag je zelfs om een time-out vragen. Daarmee wordt voor mensen met faalangst flink wat druk van de ketel gehaald.

Vanzelfsprekend wordt je tijdens examen net als andere kandidaten getest op alle reguliere onderdelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld je voertuigbeheersing, het uitvoeren van bijzondere verrichtingen, je kijkgedrag en of je op de juiste wijze voorrang verleend. Totaal duurt het examen 80 minuten, dit is 25 minuten langer dan een gewoon examen. Het praktijkgedeelte van het faalangstrijexamen bedraagt totaal 35 minuten.

Tips ter voorbereiding van het faalangst rijexamen
De rijinstructeurs van de ANWB Rijopleidingen hebben een aantal tips voor je verzameld om helemaal zen de auto in te stappen. Doe er je voordeel mee!

  • Zorg dat je goed bent uitgeslapen
  • Doe ontspanningsoefeningen en concentreer je op een langzame buikademhaling
  • Rustig aan je examen beginnen? Doe een leuke activiteit van tevoren!
  • Te laat komen is geen optie: wees op tijd aanwezig
  • Het eten van bananen schijnt een rustgevende werking te hebben tijdens stresssituaties
  • Tikkeltje onzeker? Volg een extra les voor je rijexamen
  • Draag te allen tijde prettig zittende kleding
  • Goed om te weten is dat de wereld niet vergaat als je zakt. Er komt een keer dat je wel slaagt!

Hoewel je met onze tips niet de garantie hebt dat je slaagt, kun je in ieder geval wel het risico verkleinen dat je zakt.