Mon, 30/Jan/2023

Hoe behaal ik mijn motorrijbewijs?

Als u wilt beginnen met praktijklessen voor de motor moet u in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat A (motor). Het is niet mogelijk om theorie- en praktijklessen voor het motorexamen gelijktijdig te volgen. Bent u in het bezit van een geldig rijbewijs B (autorijbewijs), dan kunt u gelijk beginnen met het nemen van praktijklessen.

Praktijkexamen
Bent u nog geen 21 jaar, dan moet u het rijexamen voor rijbewijs A doen op een lichte motorfiets. Als u slaagt krijgt u een rijbewijs A dat gedurende twee jaar na de datum van afgifte alleen geldig is voor het besturen van een lichte motorfiets (vermogen niet meer dan 25 kilowatt en niet meer dan 0,16 kilowatt per kilo lege massa). Na die twee jaar vervalt die beperking en mag u ook een zware motorfiets besturen, zonder dat u weer een examen hoeft af te leggen. Bent u 21 jaar of ouder, dan mag u zelf kiezen of u het examen licht of het examen zwaar doet. Doet u het examen zwaar, dan krijgt u een rijbewijs A waarmee u meteen een zware motorfiets mag besturen. Kiest u voor het lichte examen, dan mag u gedurende twee jaar na afgifte van het rijbewijs alleen een lichte motorfiets besturen. Er bestaat geen mogelijkheid tot het verlenen van ontheffing op dit punt.

16-jarigen op een lichte motorfiets
In elf Europese landen is het voor 16-jarigen toegestaan om op een lichte motorfiets te rijden. Het betreft dan een lichtere versie dan nu voor mensen jonger dan 21 jaar geldt, namelijk motoren met een vermogen van maximaal 11 kilowatt (15 pk). Als het aan de Europese Commissie ligt gaat deze regel binnenkort voor alle landen in Europa gelden. In Nederland is deze regel nog niet van kracht. Het is nog maar de vraag of dit voorstel verder wordt uitgewerkt tot Europese regelgeving, aangezien een deel van de EU-lidstaten niet voor is (ook Nederland niet).

Met autorijbewijs op een lichte motor
Als enige jaren duikt met zekere regelmaat het gerucht op dat je in Nederland met een autorijbewijs zou mogen rijden op een lichte motorfiets. In een aantal Europese landen is inderdaad nog toegestaan om met een autorijbewijs op een lichte motor te rijden. In Nederland en het merendeel van de landen binnen de Europese Unie (waaronder ook Duitsland) bestaat deze mogelijkheid niet. Nederland zal dit, gelet op de verkeersveiligheid, ook nooit gaan toestaan. Als u een motorfiets wilt besturen, ongeacht het aantal cc's, moet u in het bezit zijn van een motorrijbewijs.

Voor meer informatie en met vragen over het motorrijbewijs kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).


Wat kost autorijles?

Vergelijk rijscholen! Gratis rijschool aanbiedingen, www.studentrijbewijs.nl