Fri, 17/Jan/2020

Rijles in het nieuws

Nieuwsberichten over het onderwerp Rijbewijs op Rijksoverheid.nl

Rijbewijs 75-plusser tijdelijk met maximaal één jaar verlengd - De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers met maximaal één jaar, gaat per 1 december 2019 in. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De ministerraad stemde eerder al in met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen. Het wachten was nog op advies van de Raad van State, die is positief over de verlenging zo meldt de minister in haar brief. Door de regeling kunnen 75-plussers blijven rijden tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.
Kabinet: rijbewijs 75-plusser tijdelijk met maximaal één jaar verlengen - De ministerraad heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen. Daarmee wordt een tijdelijke verlenging mogelijk van de geldigheid van het rijbewijs van 75-plussers. Het gaat om mensen die bij het CBR tijdig de aanvraag voor verlenging van het rijbewijs hebben ingediend, maar waarvan het rijbewijs dreigt te verlopen of al is verlopen door de lange wachttijden bij het CBR. Minister Van Nieuwenhuizen wil deze aanpassing zo snel mogelijk doorvoeren. Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling vanaf 1 december 2019 kan ingaan. 
Proef met digitaal aanvragen rijbewijs - Op 1 oktober 2018 start een experiment met het digitaal aanvragen van het rijbewijs. Een rijbewijs kan dan online worden verlengd via de website van de RDW. De aanvrager kan dit rijbewijs vervolgens al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.
Steeds gewoner dat 17-jarigen achter het stuur zitten - Steeds meer jongeren zitten al op hun 17e achter het stuur. In 2017 zijn er voor het eerst meer 17-jarigen geslaagd voor het eerste rijexamen dan 18-jarigen. De jongeren maken gebruik van de regeling 2toDrive waarmee ze vervroegd hun rijbewijs kunnen halen en onder begeleiding van een coach de weg op kunnen. De succesvolle regeling die startte als experiment wordt met ingang van 15 maart definitief ingevoerd.
Verklaring omtrent gedrag wordt verplicht voor rij-instructeur - De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat mee ingestemd om de verklaring omtrent gedrag te verplichten voor rij-instructeurs. Op het moment dat men rij-instructeur wil worden of de lesbevoegdheid wil verlengen moet men een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen. Hiermee wil de minister misstanden als fraude, mishandeling en oplichting aanpakken. 
Start proef met elektronisch aanvragen van rijbewijzen - Het kabinet stemt in met het voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om een experiment met het elektronisch aanvragen van rijbewijzen mogelijk te maken.
Fraude en criminaliteit met rijbewijzen en auto’s eenvoudiger opsporen - Donderdag heeft minister Melanie Schultz van Haegen tijdens de Transportraad in Luxemburg het Protocol tot wijziging van het EUCARIS-Verdrag ondertekend. Hiermee wordt het opsporen van fraude en criminaliteit met rijbewijzen en voertuigen weer iets eenvoudiger.
Kabinet verlaagt leeftijdsgrens buschauffeurs - De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu besloten de leeftijdsgrens voor het behalen van een rijbewijs voor de bus te verlagen naar 18 jaar. De maatregel is nodig om te zorgen voor voldoende nieuwe buschauffeurs.
Rijexamen 17-jarigen wettelijk geregeld - De mogelijkheid voor 17-jarigen om het rijbewijs te halen wordt in de wet vastgelegd. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met het wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat jongeren vanaf 17 jaar kunnen opgaan voor het rijexamen. Als ze slagen kunnen ze tot hun 18de onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen.
Veranderende regelgeving IenM vanaf 1 juli 2015 - Vanaf 1 juli kunnen gemeenten starten met het thuisbezorgen van rijbewijzen en worden de regels voor het commercieel gebruik van drones eenvoudiger en toegankelijker. De invoering van het stationsverbod om het aantal geweldsincidenten in het openbaar vervoer tegen te gaan is vervroegd op 1 mei in werking getreden. Dit zijn enkele wijzigingen in regelgeving van het ministerie van Infrastructuur en Milieu per 1 juli 2015. Hieronder een kleine selectie uit de belangrijkste veranderingen.

File Informatie

Actuele situatie op de weg in Nederland

Er zijn 11 meldingen, waarvan 1 file (4 km) [17-01-2020, 20:59]

 
 

Wat kost autorijles?

Vergelijk rijscholen! Gratis rijschool aanbiedingen, www.studentrijbewijs.nl