Wat houdt de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) in?

De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) is een driedaagse cursus met veel aandacht voor alcohol en verkeersdeelname. Het doel van deze cursus is herhaling van alcoholgebruik in het verkeer in de toekomst voorkomen. De cursus vindt verspreid over zeven weken plaats en bestaat uit een voorgesprek en drie doordeweekse cursusdagen. Op deze manier bent u als cursist over een lange periode bezig met het onderwerp alcohol en verkeer.

In de cursus wordt duidelijk gemaakt wat alcohol doet in het lichaam en welke effecten dit heeft op het rijgedrag. Ook wordt stilgestaan bij de ernstige gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer. Het meewerken aan de EMA is verplicht: bij weigering wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard.

Criterium EMA
Het belangrijkste criterium om voor een EMA in aanmerking te komen is het feit dat een alcoholpromillage is geconstateerd tussen de 1,3 en 1,8 promille. Voor de beginnende bestuurder geldt een promillage van 0,8. Bij een promillage vanaf 1,8 wordt u naar een psychiater gestuurd voor een onderzoek. Heeft u al eerder een EMA-cursus gevolgd, dan gaat u al bij 0,8 promille over de schreef. U moet dan naar een medisch onderzoek. Blijkt u bij dit onderzoek medisch rijgeschikt, dan moet u alsnog naar de EMA-cursus.

Kosten EMA-cursus
U moet de kosten van de EMA-cursus geheel zelf betalen. De cursus wordt gegeven door docenten van Instellingen voor Verslavingszorg. De divisie Vorderingen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ontvangt na afloop bericht over het verloop van de cursus. Als dit positief is, is daarmee de procedure beëindigd. Daarvan krijgt u bericht. Uw rijbewijs blijft dan geldig. Als u niet of onvoldoende heeft deelgenomen aan de cursus wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard.

Meer informatie over de EMA vindt u in de brochure 'Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)'. Met vragen kunt u terecht bij de divisie Vorderingen van het CBR.

Bron: Postbus51 

Andere veelgestelde vragen in deze categorie

Ik heb meerdere typen rijbewijzen en mijn rijbewijs is ingevorderd, mag ik nu nog rijden?
Wanneer hoef ik geen autogordel te dragen?
Wat houdt de Regeling eisen geschiktheid 2000 voor rijbewijshouders in?
Waar kan ik een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?
Ik heb een klacht over mijn rijschool. Wat kan ik het beste doen?
Hoe hoog zijn de boetes voor overtredingen ?
Ben ik verplicht om mistachterlichten te voeren op mijn aanhangwagen of caravan?
Mag ik mijn autoruiten met folie of coating verduisteren?